Goals 2016: 1 week zonder Social Media!

Jaja, ik kan een goal van mijn lijstje voor 2016 afspreken! Een tijdje terug overleefde ik namelijk een week zonder social media (en grotendeels ook zonder gsm). Wil je weten hoe ik deze week heb ervaren? Klik dan op meer lezen ๐Ÿ™‚ .

DSC_8230Allereerst heb ik deze ervaring als heel erg POSITIEF ervaren! De laatste tijd denk ik heel erg veel na over social media en alles daar rond. Maar ook verder dan dat. Waarom hebben we eigenlijk een gsm? Waarom moeten we altijd en overal bereikbaar zijn? Waarom wordt het zelfs als ‘onveilig’ beschouwd dat als je uit de deur gaat je je smartphone niet bij je hebt?

De week voordat ik ook effectief een week lang zonder mijn wereld op het web leefde, liet ik (onbewust) mijn gsm al enkele dagen thuis als ik naar school ging. De 1ste keer was ik hem gewoon vergeten en de allereerste reactie die ik op de fiets had was: “Shit!” Heel even kwam de gedachte bij me op om terug huiswaarts te keren maar ik bedacht me. Het moment daarop voelde ik een fijn, vrij gevoel. Met een glimlach fietste ik naar school.

Het 1ste punt van gsm/social medialoos leven is dat je veel meer om je heen gaat kijken. Het is ongelooflijk bij hoeveel mensen hun gsm letterlijk aan hun hand zit vastgeplakt. Tijdens de pauze zie ik heel veel groepjes waar niet gepraat wordt, maar waar iedereen op hun schermpje zit te kijken. Erg eigenlijk he… Veralgemenen wil ik natuurlijk niet, er zijn genoeg vriendengroepen (waaronder die van mij ^^) die gewoon gezellig babbelen met elkaar. Wel komt de smartphone bij bijna elk gesprek wel eens piepen. Al is het om die gave foto op Instagram te laten zien… Is dat erg? Dat moet je zelf concluderen ๐Ÿ˜‰ .

Op school ondervond ik dus vrij weinig hinder. ย Enkel dat ik me verbaasde over situaties die ik hierboven beschreef. O ja, een heel vervelend dingetje is wel dat ik geen besef van tijd had. Daar komt bij dat ik horlogeloos ben. Wat ook wel grappig is is dat ik vaak een moment had van: ‘Wow, waar is mijn gsm?” . Als een bezetene ging ik dan al mijn zakken af om dan te concluderen dat mijn geliefde smartphone gewoon thuis lag. Dit toont aan dat het een standaard ding is dat je altijd bij hebt, zoals je portemonee en pas.

Toen mijn social media – loze week in ging had ik het wel wat moeilijker. Facebook en Instagram (vooral Insta, ik HOU VAN INSTA) check ik toch minstens 2x per dag. Ook voor schoolopdrachten zit ik heel vaak op Facebook om dingen af te spreken met klasgenoten. Het ergste is dan nog dat leerkrachten dat zelfs van je verwachten (‘Je kunt buiten school niet afspreken voor dat groepswerk tegen volgende week? Dat spreek je dat toch af op Facebook?’). Verdere apps die ik (regelmatig) gebruik zijn WeHeartIt, Tumblr, Pinterest, Spotify, Goodreads, Youtube, Twitter.

Sinds dit jaar heb ik (vind ik de slechte) gewoonte ontwikkeld om voor het slapen gaan nog snel even door al mijn social media te scrollen. En ja, voor je het weet ben je een uur verder. Hier had ik het vooral moeilijk mee, maar het grote voordeel dat daar bij kwam kijken was dat ik elke avond heb kunnen lezen! Doordat je geen tijd ‘verspild’ aan social media kom je er achter hoeveel tijd je eigenlijk wel niet hebt. Ook was ik veel meer gefocust op mijn schoolwerk.

Na een tweetal dagen merkte ik dat ik al dat gedoe eigenlijk totaal niet miste. Op school had ik mijn gsm steeds minder in mijn hand en ik voelde ook de drang niet meer om toch even Facebook te checken.

Maar hoe onderhield ik dan mijn sociale leven? Wel, gelukkig bestaat er zoiets als sms’en. Maar omdat tegenwoordig niemand dat nog lijkt te doen, onderhield ik mijn vriendschappen met Messenger (want dat is praktisch hetzelfde als sms’en en valt dus niet onder social media toch?). Het liefste had ik een hele week echt gsm – loos door het leven gegaan maar ik heb ondervonden dat dit eigenlijk niet mogelijk is (nou ja het kan wel, maar ik denk dat je wel weet wat ik bedoel). Als ik ’s avonds mijn Messenger opende werd ik soms overspoeld door vragen en gesprekken.

En wat betreft muziek? Ik luister muziek vrijwel altijd via Spotify. Deze week wilde ik de app op mijn gsm zo min mogelijk gebruiken. Naar school fietsen was dus niet met de gebruikelijke muziek maar wel met een andere variant: het fluiten van de vogels! Tijdens mijn huiswerk zette ik soms nog wel Spotify op. Maar daar bleef het dan bij.

Toen de week gedaan was, is het eerste wat ik heb gedaan Instagram gecheckt. Dat is eigenlijk de enige app die ik echt gemist heb, hihi. Ik hou gewoon zo van alle foto’s en de inspiratie die ik op doe! Facebook deed me eigenlijk niet zo heel veel, en ik zag nu in wat een verloren uren het eigenlijk zijn die je scrollend door je nieuwsoverzicht doorbrengt.

Mijn conclusie? Door social-media loos te leven wordt je je echt bewust van hoe afhankelijk mensen (inclusief jijzelf!) eigenlijk wel niet van hun smartphone zijn. Waarmee ik niet wil zeggen dat social media en internet slecht is. Maar de wereld en de mensen daarbuiten blijven nog altijd mooier en interessanter, echt waar!

 

Dit is best een lang artikel geworden, maar ik ben blij dat ik het heb geschreven, vond het ook heel leuk om te doen! Ook ga ik door met meer bewust leven als het op social media en gsm gebruik aankomt. Zo kan ik meer tijd spenderen aan foto’s maken en lezen ๐Ÿ™‚ .

Zou jij het zien zitten om een week zonder social media te leven? Let me know if you did it!ย 

 

Liefs, Laura.

ps: Vandaag legde ik trouwens mijn laatste examen af, ik kan nog niet zeggen hoe het gegaan is omdat ik dit artikel op voorhand schrijf. In ieder geval worden de komende dagen superleuk, kun je zeker een artikel (of twee!) van verwachten ^^.

 

 

 

Advertentie

13 gedachten over “Goals 2016: 1 week zonder Social Media!

 1. ik zit dagelijks op social media en op mijn telefoon..
  Soms is het heerlijk als je dat ding per ongeluk thuis laat..
  Denk dat ik hem ook maar eens een week in de la moet laten liggen..

  Geliked door 1 persoon

 2. Zou ik misschien ook eens moeten proberen haha. Dat probleem dat je beschrijft op school, is er bij ons niet. Het is namelijk niet toegestaan om je gsm, smartphone, ipod en dergelijke te gebruiken op school, niet tijdens de lessen, niet tussen de lessen, niet tijdens de pauzes… Alleen soms een beetje vervelend als je je vrienden niet vindt en hen eigenlijk een bericht wilt sturen haha

  Geliked door 1 persoon

 3. Geniet van je vakantie Laura! Hopelijk ging je laatste examen goed ๐Ÿ™‚ Ik vind het echt heel cool dat je dit hebt gedaan, lijkt een beetje op de challenge die ik deed in april (een maand zonder smartphone) ๐Ÿ™‚ Ik snap wat je bedoelt, je mist het echt niet he! Enkel snapchat miste ik een beetje ๐Ÿ˜‰ Al was dat vooral achteraf! Liefs ๐Ÿ™‚

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s