Dagen Zonder Vlees 2016

Hey Hoi! Vandaag is officieel de 40 dagen tijd ingegaan. Ook bekend als ‘de vasten’. Tegenwoordig leeft het ‘vasten’ niet meer zo onder de mensen, maar er zijn de laatste jaren wel ander initiatieven ontstaan. Die komen eigenlijk op hetzelfde neer maar hebben niets meer met geloof te maken. Zo de ‘Dagen Zonder Vlees’. Dit als doel om 40 dagen minder of geen vlees te eten, maar vooral bewuster te worden van onze voedselconsumpsie en onze manier van leven.

Dit jaar doe ook ik mee, en in dit artikel leg ik uit wat mijn deelname voor mij betekent en waar ik me op ga focussen.

dagen_zonder_vlees
link naar de website

Allereerst ben ik een ontzettend grote dierenvriend. Ik ben opgegroeid tussen de dieren, mijn jeugd bracht ik door op en rond de boerderij van mijn grootouders en tussen onze geiten thuis. Maar ook ben ik nooit vies geweest van een flink stuk vlees.

Ik heb er wel altijd over nagedacht, het stuk vlees dat op mijn bord ligt. Maar ik beschouw(de) het eerlijk gezegd gewoon als de ‘circle of life’. Wel vind ik het zielig als dieren opgesloten zitten in kleine hokjes en dan ook nog op een pijnlijke manier aan hun einde komen.

Het grootste probleem met het eten van vlees: We eten veel te veel en het vlees dat we eten is vaak ook ongezond, volgepropt met chemische troep.

Kijk; Ik heb er geen probleem mee als een varken zijn hele leven lang in de buitenlucht kan rondhuppelen en dan op een dierwaardige manier aan zijn einde komt, bv. met een elektrische shock. Dan eet ik met plezier een stuk spek.

DZV-AFB.-vlees-tabel
bron

Waar het dus wringt: het overgrote deel van de dieren genieten gewoon niet van een waardig leven en een waardige dood. Wat er daarna gebeurt met het vlees voordat het op ons bord komt wil ik soms liever niet weten.

Hetzelfde met vissen. Maar ik ga hier niet te lang over doorlullen, wil je meer weten over onze vleesproductie, neem dan een kijkje op de site van Dagen Zonder Vlees. Daar staat alles heel duidelijk uitgelegd.

Dit is dus waarom ik meedoe, ik wil me bewuster worden van wat ik eet. Je draagt je steentje bij aan de ecologische voetafdruk en het is nog gezond ook! Natuurlijk moet je wel zien dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt.

En dit is ongeveer wat ik wil zeggen denk ik. Deze week heb ik voor de laatste keer (in 40 dagen) spek, kip, en frietjes gegeten. Ik heb er ontzettend veel zin in, en hoop dat ik, in combinatie met sport een verschil ga zien!

Ga jij meedoen met de Dagen Zonder Vlees? Of hoe beleef jij de 40 dagen tijd? 

 

Liefs, Laura.

 

Advertentie

7 gedachten over “Dagen Zonder Vlees 2016

 1. Ga jij de volle 40-dagen niets van vlees eten? Wat goed! Zelf wil ik al een paar jaar graag vegetariër worden (omdat het beter is voor het milieu, ik het zielig vind voor die beestjes en ook gewoon omdat het gezonder is). Mijn familie is er echter niet akkoord mee… Mijn ouders vinden het wel oké als ik af en toe eens geen vlees eet, maar zeker niet altijd. En mijn broer, ja, die is gewoon helemaal tegen vegetarisch e.d. en zit altijd mijn argumenten af te breken… Nouja; binnen een paar jaar ben ik het huis uit en word ik lekker toch vegetariër 😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Omg, ik zit helemaal in dezelfde situatie als jij! Helemaal vegitarisch mag ik ook niet worden (en euhh, I looove spek), dus ik eet gewoon minder of geen vlees en heel veel groenten. Nu met de 40 dagen eet ik geen vlees meer tussen mijn brood, enkel af en toe bij de warme maaltijden. Vis moet ik gewoon blijven eten 😉 .

   Like

   1. confituur, smeerkaas maar zoek eigenlijk nog gezondere alternatieven. Ik dacht al aan komkommer maar daar heb ik niet altijd tijd voor ’s morgens.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s